WordPress

Så här bygger du en WordPress-webbplats

WordPress är ett av de mest populära verktygen för att bygga webbplatser på nätet. Det har öppen källkod, är enkelt att använda och installera, och backas upp av en stor, hjälpsam community. Det kan hjälpa dig att bygga alla typer av webbplatser utan kodningskunskaper, från en enkel blogg till en komplex e-handelswebbplats på företagsnivå.

Plattformen är en favorit för många artister och fotografer, med några kända webbplatser som Beyonce’s som använder WordPress för att leverera engagerande visuella upplevelser för sina fans. Det är också ett populärt val för företag och organisationer som vill göra det lättare för människor att hitta viktig information, inklusive kontaktinformation och andra relevanta resurser.

Det finns två huvudtyper av innehåll i WordPress: sidor och inlägg. Inlägg är dynamiska och tenderar att vara vanligare för bloggar, medan sidor är statiska och fungerar bättre för företagswebbplatser. Sidor kan också ställas in för att inkludera ett navigeringsfält. Du kan lägga till en meny genom att gå till din adminpanel, klicka på Utseende och sedan Menyer. Därifrån kan du bestämma vilka sidor som ska inkluderas i menyn och vilken ordning de ska visas i.

Du kan också bädda in en mängd olika typer av innehåll i sidor och inlägg, t.ex. video, ljud, citat, vittnesmål, länkar och mer. Detta möjliggörs genom ett inbyggt mediefilbibliotek som gör att du kan ladda upp och hantera alla dina filer från WordPress admin-panel. WordPress stöder också ett antal kortkoder som gör att du enkelt kan lägga till och formatera specialiserat innehåll.

Välja WordPress-teman

Ett WordPress-tema är en uppsättning filer som styr utseendet och känslan på din webbplats. Det kan vara en komplett design, till exempel en blogg eller en portfölj, eller så kan det helt enkelt styra layouten på enskilda sidor. Det kan också innehålla widgetar och andra funktioner. Du kan använda teman för att snabbt skapa en ny webbplats med minimal kodning, och du kan ändra dem när du vill ändra din stil eller funktionalitet.

Termen ”wordpress-tema” används ofta synonymt med ordet ”mall”. Ett tema styr dock hur alla sidor på din webbplats ska se ut, medan en mall bara definierar hur en enda sida ska utformas. Teman finns tillgängliga för både gratis och premium WordPress-webbplatser, och de kan installeras med hjälp av Plugins-menyn eller via knappen Lägg till ny i adminverktygsfältet.

När du väljer ett wordpress-tema är det viktigt att tänka på vilka mål du har för din webbplats. Ett tema bör komplettera ditt varumärke och hjälpa till att tilltala din publik, samtidigt som det är lätt och enkelt att anpassa för att underlätta webbplatsbyggnadsprocessen. Det bör också fungera bra med populära webbläsare. Om du är osäker på om ett tema är kompatibelt med din webbläsare kan du testa det med ett verktyg som FileZilla.

Ett wordpress-tema bör vara kompatibelt med de mest populära sidbyggarna, inklusive Elementor, Beaver Builder och Brizy. Det bör också kunna fungera med WooCommerce för att skapa en shoppingwebbplats, och det bör stödja WPML för att arbeta på flera språk. Slutligen bör den vara utformad med SEO bästa praxis.

Så här bygger du en WordPress-webbplats

WordPress-plattformen är utformad för att eliminera de utmaningar som företagare och författare möter med webbpublicering. Den är enkel att komma igång med och kräver inte en examen i datateknik för att användas. Det är också en programvara med öppen källkod, vilket innebär att hundratals användare och utvecklare ständigt förbättrar den. Resultatet är ett kraftfullt webbplatsverktyg som är intuitivt för icke-tekniska personer att använda och innehåller funktioner som tilltalar yrkesverksamma.

Till exempel kan du enkelt ändra färgerna på ditt tema med hjälp av WordPress Customizer. Du kan se en liveförhandsgranskning av dina ändringar när du gör dem. Detta är ett bra sätt att skapa ett anpassat färgschema som passar dina varumärkesriktlinjer. När du har konfigurerat dina permalänkar och teman är det dags att finjustera designen på din webbplats. Du kan göra detta genom att gå till Utseende – Menyer i WordPress-panelen. Här kan du välja vilka sidor du vill ska visas i din meny och sedan lägga till dem i den. Vanligtvis vill du inkludera sidorna Om, Kontakt och Blogg.

Du kan också lägga till ett sökfält och länkar till sociala medier här. Du kan också installera plugins för att utöka funktionaliteten på din webbplats. Det finns tusentals plugins att välja mellan, och de kan göra allt från att förbättra webbplatsens säkerhet till att lägga till livechatt. Genom att välja rätt plugins kan du se till att din webbplats är optimerad för sökmotorer. Några populära plugins är Yoast SEO och WP Smush Image Optimizer.

Vad gör en WordPress-utvecklare?

En wordpress-utvecklare är någon som skapar, bygger, underhåller och optimerar webbplatser som körs på wordpress-plattformen. En wordpress-utvecklare kan arbeta med teman, plugins eller själva kärnprogramvaran. Denna karriär kan hittas som en oberoende entreprenör eller anställd av ett företag som specialiserar sig på wordpress-utveckling. En wordpress-utvecklare måste vara bekant med både front-end och back-end programmeringsspråk, såsom HTML, CSS, JavaScript och PHP. Många blivande wordpress-utvecklare går en kurs i webbutveckling för att få de nödvändiga kunskaperna. Många kodningsskolor online, som Codecademy och Bootcamps, erbjuder heltids- och deltidskurser som lär ut dessa nödvändiga färdigheter.

Vissa wordpress-utvecklare fokuserar på att skapa teman, som förbättrar utseendet och känslan på webbplatser. Dessa proffs publicerar ofta sina skapelser gratis på WordPress Theme Directory eller säljer dem på tredjepartswebbplatser. Ett wordpress-tema är vanligtvis en kombination av flera element, inklusive HTML, CSS och jQuery.

En annan typ av wordpress-utvecklare ansvarar för att förbättra funktionaliteten på webbplatser genom att installera och konfigurera plugins. Plugins kan användas för att lägga till nya funktioner, hantera innehåll eller öka webbplatsens säkerhet. Plugins är vanligtvis skrivna i php, så en wordpress-utvecklare bör ha en fungerande kunskap om programmeringsspråket. Slutligen kan wordpress-utvecklare också hjälpa till att åtgärda problem som uppstår på WordPress-webbplatser. Det kan handla om att fixa buggar i anpassad kod, identifiera och lösa konflikter mellan plugins eller teman, och felsöka problem med webbservern eller hostingmiljön.