Webbutveckling

Att komma igång med WordPress

WordPress är den programvara som hanterar de grundläggande funktionerna på din webbplats – tänk på det som att macOS hanterar de grundläggande funktionerna på din MacBook. Det är ett program med öppen källkod som vem som helst kan ladda ner och använda för att bygga en webbplats. Detta inkluderar personer med begränsad datorkunskap och mer tekniskt kunniga webbansvariga som vill anpassa sina webbplatser på anmärkningsvärda sätt.

WordPress-webbplatser bygger på en arkitektur av sidor och inlägg. En sida är en bit information som kan innehålla text, foton eller videor. Inlägg (som är dynamiska och visar ditt senaste innehåll först) används ofta för bloggar eller onlinetidningar, men de kan användas på vilken sida som helst på en webbplats.

Det finns också gratis- och premiumteman som kan användas för att designa din webbplats. Premiumteman erbjuder vanligtvis fler funktioner och support. De kan hittas i WordPress temakatalog och tredjepartsdepåer. Teman kan lägga till varumärkesprofilering på din webbplats och hjälpa dig att sticka ut från konkurrenterna.

WordPress har en omfattande community av användare, utvecklare och designers. Det är lätt att hitta handledning och vägledning för alla frågor du kan tänkas ha. Det finns också forum och hjälplinjer som du kan använda om du någonsin fastnar. Men eftersom WordPress är öppen källkod är det ingen som faktiskt äger det – vilket kan göra det svårt att hitta kundtjänst för specifika frågor. Det är också benäget att hacka och kan vara långsamt att ladda med för många plugins.

Att komma igång med en WordPress-webbplats

En wordpress-webbplats är ett innehållshanteringssystem som kan användas för att bygga webbplatser av alla slag. Det kan användas för att skapa bloggar, portfolios, företagswebbplatser och så mycket mer. WordPress är gratis, lätt att använda och har ett stort community som hjälper till att stödja nya användare. Att komma igång med WordPress är lika enkelt som att välja ett webbhotell och skapa ett konto. Många webbhotell, som Hostinger, erbjuder installationsverktyg för WordPress med ett klick. När du har registrerat dig kan du välja ett tema och börja lägga till innehåll. När din webbplats är klar kan du sedan börja marknadsföra den och öka trafiken.

Målet med wordpress är att hjälpa till att demokratisera publicering. Oavsett om du skapar en massiv teknikblogg eller en liten onlinebutik är WordPress den perfekta plattformen för att få ut ditt budskap. Dess kraftfulla backend gör det enkelt att hantera, och dess frontend är utformad för att se bra ut på alla enheter. Och med dess massiva pluginbibliotek kan du lägga till alla funktioner du önskar.

En av de viktigaste sakerna du kan göra för dina besökare är att se till att din webbplats är välorganiserad och lätt att navigera. WordPress gör detta till en barnlek genom att låta dig skapa ett navigeringsfält, vilket gör att dina besökare enkelt kan hitta vad de letar efter på din webbplats. För att göra detta går du bara till din instrumentpanel och klickar på Utseende och sedan Menyer. Härifrån kan du bestämma hur många sidor du vill inkludera i navigeringsfältet och vilken ordning du vill att de ska visas i.

Hur du hittar de bästa WordPress-pluginsen

Plugins är programvarutillägg som utökar funktionaliteten på din WordPress-webbplats. De kan lägga till nya funktioner, förbättra befintliga och erbjuda dig fler sätt att engagera och glädja din publik. De kan också hjälpa dig att optimera ditt innehåll, förbättra din webbplats eller landningssidor och främja din konverteringsstrategi. Men om du är ny på plugin-området, hur vet du då vilken som är rätt för dig?

För att hitta de bästa wordpress-pluginsen är det viktigt att ha webbplatsens mål och krav i åtanke. Du kan använda WordPress-pluginkatalogens sökknapp för att snabbt hitta plugins som matchar dina behov. Detta låter dig bläddra igenom ett brett utbud av alternativ, inklusive betyg, recensioner och aktiva installationer. Dessutom kan du också kontrollera skärmdumpar och vanliga frågor för att avgöra om pluginet kommer att fungera med din WordPress-webbplats.

Om du till exempel letar efter ett plugin för att bygga en karusell eller videoscen på din förstasida, kan du prova Slider Revolution. Detta populära plugin har en visuell dra-och-släpp-redigerare som gör att du enkelt kan skapa och bädda in sliders, karuseller eller hjältebilder. Det är också helt responsivt och fungerar på både stationära och mobila enheter.

Och å andra sidan, om du vill skapa en autoblogg, kan du prova WP RSS Aggregator. Detta plugin hämtar nyhetsartiklar, jobbannonser, podcasts, videor och mer från olika källor med hjälp av RSS-flöden och visar dem automatiskt på din webbplats. Det är också mycket anpassningsbart och lätt att använda, så att du kan skräddarsy det efter dina specifika behov.

WordPress-mallar – Hur fungerar WordPress-mallar?

Varje WordPress-tema har en uppsättning mallfiler som bestämmer dess layout, design och funktionalitet. Ett tema kan till exempel innehålla en mallfil för startsidan, kategoriarkivsidor och en sökresultatsida. När någon begär en specifik sida på din webbplats kommer WordPress-plattformen att använda lämplig mallfil för att rendera sidan. Ordningen i vilken WordPress använder dessa mallar bestäms av ett system som kallas mallhierarkin.

Du kan visa mallfilerna för ett tema genom att besöka menyn Utseende > Temafilredigerare i WordPress admin-panel. Detta öppnar en lista över mallfilerna i ditt nuvarande aktiva tema. För att ändra en mallfil klickar du på knappen ”Redigera fil”. Detta öppnar WordPress standard visuella byggare, som erbjuder ett brett bibliotek av inställningar för att justera webbplatsens utseende och känsla. Du kan också installera ett tredjeparts plugin för visuell sidbyggare, som Elementor eller WPBakery, för att redigera webbplatsens mallfiler utan att använda WordPress admin dashboard.

Vissa teman, som PopularFX, erbjuder ett alternativ för barntema. Med ett barntema kan du göra ändringar i webbplatsens mallar och sidlayouter utan att röra de överordnade temafilerna. Detta innebär att dina ändringar kommer att överleva temauppdateringar och förhindra att din webbplats går sönder. Barnteman är ett bra alternativ för webbplatsägare som vill anpassa sitt WordPress-tema utan att riskera att dessa anpassningar skrivs över av en ny version av det överordnade temat.