WordPress

Vad är WordPress?

WordPress är en programvara med ett syfte, ett innehållshanteringssystem (CMS). Med ett CMS kan användare skapa, redigera, ändra, organisera och radera alla typer av information på en central plats. Det är också ett sätt att presentera informationen på ett sätt som passar webbplatsägarens behov. WordPress använder en MySQL-databas för att hantera innehållet och ger ett lättanvänt gränssnitt för slutanvändaren.

Ursprungligen byggdes WordPress för att fungera som ett bloggverktyg. En blogg är ett dagboksliknande skrivande som kan handla om personliga eller professionella ämnen. WordPress gör det enkelt att skriva och publicera blogginlägg samtidigt som man hanterar innehållet och lagrar gammalt innehåll i ett arkiv när nytt innehåll läggs till. Personer som behärskar WordPress kan arbeta som frilansare och bygga webbplatser åt kunder med hjälp av de byggstenar som WordPress erbjuder. Detta kan spara tid, pengar och frustrationen av att lära sig att koda från grunden.

Kärnprogramvaran är gratis och uppdateringar är snabba och enkla att implementera. Genom att lägga till plugins kan du lägga till extra funktionalitet på webbplatsen, till exempel kontaktformulär och integrationer av sociala medier. Ett brett urval av plugins finns tillgängliga i den officiella plugin-katalogen och har passerat en strikt granskningsprocess. WordPress-communityn är blomstrande, med en omfattande samling artiklar och handledningar som tillgodoser alla inlärningsstilar. Det finns oändliga resurser som hjälper dig att bemästra WordPress och använda det som ett kraftfullt affärsverktyg. Dessutom finns det en uppsjö av online-supportgrupper och Q+A-forum för konstant kunskapsutbyte.

Ett bra val för att skapa en webbplats eller blogg

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) som gör det enkelt för alla med minimala kodningskunskaper att skapa en webbplats eller blogg. Det är gratis att använda och stöds av ett stort community av utvecklare som bidrar till dess ständiga förbättring. WordPress har många inbyggda funktioner som gör det till ett utmärkt val för att skapa en webbplats eller blogg. Dessa inkluderar en enkel publiceringsprocess, inbyggd sökmotoroptimering (SEO) och en mängd olika plugins som kan användas för att lägga till funktionalitet på webbplatsen.

Med hjälp av WordPress instrumentpanel kan du enkelt anpassa utseendet på din webbplats och lägga till sidor och inlägg. Du kan också skapa ett anpassat navigeringsfält som gör att besökare snabbt kan hitta den information de letar efter. Med WordPress kan du också skapa en anpassad taxonomi för att gruppera ditt innehåll på ett sätt som är meningsfullt för dina användare. Du kan till exempel använda kategorier för att organisera dina inlägg och taggar för att organisera dina sidor. Att använda dessa taxonomier kan hjälpa dig att förbättra SEO genom att länka relaterat innehåll tillsammans.

En annan fördel med WordPress är de tusentals plugins som finns tillgängliga och som kan lägga till funktionalitet på din webbplats utan att du behöver veta hur man kodar. Plugins är särskilt användbara för att förbättra din SEO, samt lägga till formulär, nyhetsbrev, integration av sociala medier och mycket mer. Att välja rätt plugins kan hjälpa dig att förbättra dina Core Web Vitals-betyg och Google PageSpeed Insights-poäng. Till exempel kan ett plugin som WP Rocket avsevärt förbättra din webbplats prestanda genom att minska den tid det tar för sidor att laddas.

Välja WordPress-pluginprogram

Ett plugin är en bit programkod som utökar eller lägger till ny funktionalitet på din WordPress-webbplats. Det finns tusentals gratis och betalda plugins för nästan alla funktioner du kan tänka dig. De erbjuder ett bra sätt för icke-programmerare att anpassa sina webbplatser utan att behöva lära sig att skriva anpassad kod.

Innan du installerar ett plugin bör du alltid testa det på en staging-webbplats för att se hur det beter sig. Detta hjälper dig att undvika potentiella konflikter med andra plugins och säkerställer att pluginet är kompatibelt med din värd och WordPress-version. Det är också bra att kontrollera hur många aktiva installationer ett plugin har och om det uppdateras ofta. Detta kan ge dig en bra uppfattning om hur tillförlitligt det är och om du kommer att få support om du stöter på några problem.

Plugins kan spara tid och pengar genom att ta sig an en uppgift som skulle kräva mycket arbete om den gjordes från grunden. Till exempel kan det ta timmar att skapa ett opt-in-formulär från grunden, men ett plugin som OptinMonster kommer att ha det klart på några minuter. På samma sätt kommer ett populärt SEO-plugin som Yoast att göra det enkelt att optimera ditt innehåll för sökmotorer.

Ett bra säkerhetsplugin skyddar din webbplats från hackare och skadlig programvara. iThemes Security har till exempel dussintals sätt att skydda din webbplats och användare, inklusive lösenordsutgång, tvåfaktorsautentisering, reCAPTCHA, skanning av skadlig programvara och mer.

Vilket WordPress-värd passar dig bäst?

Om du använder WordPress finns det en hel hostingkategori (och bransch) som är dedikerad till att få det att fungera sömlöst med detta CMS. Dessa leverantörer erbjuder WordPress-specifika integrationer och funktioner, specialiserade servrar som är optimerade för WordPress-prestanda och supportpersonal som är väl insatt i plattformen.

Vissa WordPress-värdtjänster är mycket billiga, vilket gör dem tillgängliga för bloggare och småföretag. Men dessa leverantörer kan också ha problem, till exempel låga inode-gränser, långsamma webbplatshastigheter, CPU-strypning och dålig support. De använder vanligtvis delade servrar eller VPS-servrar med SATA SSD-enheter. Och de har ofta många andra kunder på samma hårdvara, vilket kan orsaka problem.

Andra wordpress-värdtjänster är dyrare, men de kan också erbjuda bättre prestanda och hastighet. Dessutom erbjuder de ofta andra verktyg för utvecklare och byråer, till exempel staging-miljöer, utvecklarverktyg, automatiska säkerhetskopior och ett gratis domännamn under det första året. Till exempel erbjuder Pressable en helt hanterad upplevelse och WordPress-optimerade servrar som är byggda för att skala. De har också en snabb svarstid på två minuter för att felsöka WordPress-problem. Och de erbjuder gratis SSL-certifikat och ett domännamn för det första året med alla sina planer.

Ett annat populärt val är Bluehost, som ger ett enkelt sätt att komma igång med WordPress. De gör det enkelt att installera WordPress med en installationsprocess med ett klick. De är också ett toppval för säkerhet med en robust brandvägg, realtidsskanning och automatiska uppdateringar. Och deras billigaste plan är prisvärd, med obegränsade databaser och bandbredd.

Den schweiziska armékniven för WordPress-teman

Det finns en ganska stor chans att du har stött på underbara webbplatser som använder WordPress för att driva dem. Men om du tittar närmare kanske du märker att de flesta av dessa webbplatser har olika utseende. Det beror på att de har olika wordpress-mallar. En mall avgör hur en specifik sida på din webbplats kommer att visas.

Ett gratis tema är vanligtvis utformat för att fungera med en mängd olika plugins, vilket gör det enkelt för dig att lägga till funktionalitet på din webbplats. Det är därför många väljer att använda ett gratis tema när de lanserar sin nya webbplats. Detta är dock inte nödvändigtvis den bästa idén för alla webbplatser. Teman som är utformade för ett specifikt ändamål har ofta en mer unik webbdesign och kan också erbjuda fler funktioner. De är också mer benägna att ha ett dedikerat supportteam för att ta itu med eventuella problem du kan stöta på.

Premium WordPress-teman kan vara dyrare men kan vanligtvis erbjuda avancerade funktioner som gratis teman inte gör. Detta inkluderar saker som dra-och-släpp-sidbyggare, flera mallar och ett brett urval av färgval. De är också mer benägna att arbeta med flerspråkiga plugins och har bättre support. Avada är ett exempel på ett premium WordPress-tema som kan betraktas som den schweiziska armékniven för teman eftersom det erbjuder så många alternativ och har en omfattande lista över plugins som stöds.

I WordPress-lingo täcker ett tema den övergripande layouten på din webbplats medan en mall gäller för specifika sidor. Mallfiler skapas med hjälp av malltaggar, som rapporterar vilken typ av innehåll de ska visa. Denna information används sedan för att generera den HTML-kod som skickas till webbläsaren när en sida begärs.